Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Στο ιστορικό «Άνφιλτ Ρόουντ»!

Μετά το ανεπανάληπτο θρίαμβο με την κατάκτηση του πρωταθλήματος και τις σπουδαίες εμφανίσεις η ομάδας μας καταφέρνει και την επόμενη χρονιά να κατακτήσει κάποιο τίτλο και να βρεθεί στα Ευρωπαϊκά σαλόνια.

Η ποδοσφαιρική περίοδος 1991-92 θα συνοδευτεί με το τέταρτο Κύπελλο στην ιστορία μας, επικρατώντας στον τελικό της Ομονοίας με 1-0 χάρις σε εύστοχο κτύπημα πέναλτι του Ευγένιου Πτακ. Η κληρωτίδα όμως θα γυρίσει την πλάτη στη στρατιά του Ντίντερ Φερνερ αφού θα την ρίξει στις δαγκάνες της μεγάλης Λίβερπουλ.

liverpool2

liverpool1

Λίβερπουλ-Απόλλων 6-1 16/09/1992

Στο ιστορικό «Άνφιλτ Ρόουντ» όπου όλες σχεδόν οι ποδοσφαιρικές υπερδυνάμεις είχαν «καταποντιστεί» από την μεγάλη Λίβερπουλ ειδικά στη δεκαετία του 80′ η ομάδα μας ταξιδέψε, έχοντας επίγνωση των δυσκολιών που θα αντιμετώπιζε. Μπορεί η ομάδα του μεγάλου λιμανιού να μην θύμιζε σε τίποτα την σπουδαία αρμάδα των προηγούμενων χρόνων που παρέσερνε τα πάντα στο διάβα της, όμως δεν είχε πάψει να θεωρείτο φόβητρο. Και όντως οι ποδοσφαιριστές της μπήκαν φουριόζα «πυρπολώντας» με το «καλημέρα» την εστία του Μιχάλη Χριστοφή ο οποίος είδε την μπάλα να αναπαύεται στο πλεκτό του μόλις στο 4′ με δράστη των Στιούαρτ ενώ ο ίδιος ποδοσφαιριστής αύξησε το δείκτη του σκορ σε 2-0 στο 38′. Απ’ κει και πέρα ανέλαβε δράση ο φοβερός και τρομερός Ρας που με τέσσερα διαδοχικά γκολ από το 39′ μέχρι το 74′ έκανε σκόνη και θρύψαλα τις ελπίδες της ομάδας μας για μια αξιοπρεπή εμφάνιση μέσα στο άντρο της μεγάλης της αντιπάλου. Μετά και την επίτευξη του 6ου τέρματος οι Άγγλοι έσβησαν τις μηχανές αφήνοντας τους ποδοσφαιριστές του Ντίντερ Φέρνερ να δημιουργήσουν κάποιες προϋποθέσεις για γκολ και πράγματι οι «κυανόλευκοι» μας εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός αυτό καταφέρνοντας να σκοράρουν το τιμητικό γκολ στο 84′ έπειτα από εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Μιλέγκο Σπόλιαριτς. Το τελικό 6-1 έκανε το ταξίδι των «Reds» για τον επαναληπτικό να μοιάζει πλέον με αναψυχής.

Η σύνθεση της ομάδας μας: Μ Χριστοφή, Αντρελλής Γιαγκουδάκης, Κένι, Τζιούρας, Πίττας, Ιωάννου Χαραλάμπους Χ Χριστοφή (60’Σοφοκλέους) Σπόλιαριτς, Γ Ιωσηφίδης.

{youtube} OLRj-FAsmc0{/youtube}

 

liverpool

Απόλλων-Λίβερπουλ 1-2 29/09/1992

Ο επαναληπτικός του Τσιρείου σταδίου ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ομάδα μας να πάρει θετικό αποτέλεσμα απέναντι στη αδιάφορη Λίβερπουλ η οποία όμως έφτασε στη Λεμεσό με όλα τα μεγάλα της αστέρια παρά την πρόκριση μετά και το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα. Το παιχνίδι ξεκίνησε με τις δυο ομάδες να παίζουν ανοικτά θέλοντας να προσφέρουν γκολ και θέαμα και όντως οι δέκα χιλιάδες φίλαθλοι που παρακολουθήσαν την αναμέτρηση είδαν αρκετές και όμορφες φάσεις μπροστά στις δυο εστίες ειδικά στη επανάληψη όπου σημειώθηκαν και όλα τα γκολ της αναμέτρησης. Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου ο Σοφοκλέους σημάδεψε το δοκάρι του Γκρόπελαρ ενώ χάθηκαν ακόμη τρεις ξεκάθαρες ευκαιρίες από πλευράς της ομάδας μας για να πάρει προβάδισμα στο σκορ. Οι «κυανόλευκοι» ποδοσφαιριστές έχοντας σε σπουδαία βραδιά τον Μιλέγκο Σπόλιαριτς κατάφεραν πάντως να προηγηθούν στο 60′ όταν ο φοβερός επιτελικός μέσος με εκπληκτικό σουτ κάρφωσε την μπάλα στο πλεκτό της αντίπαλης εστίας. Όμως η Λίβερπουλ αντίδρασε σχεδόν αμέσως αφού δυο λεπτά αργότερα ισοφάρισε με τον Ρας. Το γκολ του Ουαλού επιθετικού έφερε τον αποσυντονισμό στις τάξεις της ομάδας μας κάτι το οποίο εκμεταλλεύτηκαν οι Άγγλοι καταφέρνοντας να πάρουν κεφάλι στο σκορ στο 68′ με τον Χάτσινσον. Όμως οι ποδοσφαιριστές μας δεν τα έβαλαν κάτω και μέχρι το τέλος της αναμετρήσεις έκλεισαν στα καρέ της την μεγάλη Λίβερπουλ χάνοντας κραυγαλέες εύκαιρες για να πάρουν μιας ιστορικής σημασίας ισοπαλία με μοιραίο ποδοσφαιριστή το Ντίνο Γενάρη ο οποίος έχασε απίστευτες ευκαιρίες.

Η σύνθεση της ομάδας μας: Μ Χριστοφή, Αντρελλής Γιαγκουδάκης, Κένι, Τζιούρας (6’Σοφοκλέους), Πίττας, Ιωάννου, Χαραλάμπους Π Χριστοφή, Σπόλιαριτς, Τσολάκης (67′ Γενάρης)

{youtube}-y5lLFNGq5o{/youtube}

 

liverpool5

* Τα βιντεογραφήματα είναι επεξεργασμένα από τον φίλο και αγνό υποστηρικτή της ομάδας μας Κώστα Κωνσταντινίδη και τον ευχαριστούμε θερμά, που μας παρέχει το αρχείο του. Για θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι!

To Top