Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Τα «Αστέρια» του Βελιγραδίου, μας σταματούν το όνειρο!

Μετά και την ιστορική πρόκριση επί της πρωταθλήτριας Ρουμανίας Κραϊόβα, η ομάδα μας θα συνεχίσει το Ευρωπαϊκό της ταξίδι με στόχο και σκοπό να κάνει τη μεγάλη υπέρβαση και να προχωρήσει ακόμη πιο μακριά στο θεσμό.

Όμως για να γινόταν αυτό εφικτό, έπρεπε να αποκλείσει άλλη μια Βαλκανική ομάδα, η οποία αυτή την φορά προερχόταν από την Γιουγκοσλαβία και που δεν ήταν άλλη από την κάτοχο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ένα χρόνο πριν. Τον Ερυθρού Αστέρα του Βελιγραδίου!

red-star5

red-star

Ερυθρός Αστέρας –Απόλλων 3-1 (23/10/1991)

Το πρώτο παιχνίδι δεν θα διεξαχθεί στο μεγαλοπρεπέστατο στάδιο «Μαρακάνα» του Βελιγραδίου, λόγω τον εμφύλιου πολέμου, που επικρατούσε εκείνη τη εποχή στην Γιουγκοσλαβία έτσι δυο ομάδες θα τεθούν αντιμέτωπες στο Φελτσοπισπάρτι Τσέγκεντ στη Ουγγαρία σε ένα γήπεδο κοντά στα σύνορα με την Γιουγκοσλαβία. Ο Ερυθρός Αστέρας παρατεταγμένος με όλα σχεδόν τα μεγάλα του αστέρια του θα μπει πολύ δυνατά και θα καταφέρει να προηγηθεί στο 15′ με τον Πάντσεφ τον πρώτο σκόρερ της Ευρώπης της προηγούμενης χρονιάς. Οι «κυανόλευκοι» ποδοσφαιριστές-χωρίς τον αρχηγό Γιαγκουδάκη στην σύνθεση τους-δεν πανικοβλήθηκαν και σιγά σιγά κατάφεραν να ισοζυγίσουν το παιχνίδι φτάνοντας μάλιστα και στην ισοφάριση πέντε λεπτά πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου έπειτα από απευθείας εκτέλεση φάουλ του Ευγένιου Πτάκ. Το ισόπαλο 1-1, ήταν και το σκορ του πρώτου ημίχρονου. Στη επανάληψη η ομάδα μας όχι μόνο δεν προσπάθησε να καλύψει τα νώτα της, αλλά κοίταξε στα μάτια τους Γιουγκοσλάβους δημιουργώντας αρκετές προϋποθέσεις για ακόμη ένα γκολ που σίγουρα θα του έδινε τεράστιο προβάδισμα για πρόκριση. Όμως η εμπειρία του αντιπάλου ήταν μεγάλη και σε μια ξαφνική αντεπίθεση στο 71′ ο Λούκιτς έδωσε και πάλι προβάδισμα στον Ερυθρό Αστέρα. Σαν να μην έφτανε αυτό στο 83′ ο ίδιος ποδοσφαιριστής ανατράπηκε μέσα στη μεγάλη περιοχή και ο διατρητής καταλόγισε πέναλτι το οποίο μετουσίωσε σε γκολ ο Σαβίσεβιτς. Τελικό σκορ 3-1 και οι ελπίδες της ομάδας για πρόκριση δεν είχαν σβήσει ωστόσο έπρεπε να υπερβάλει εαυτόν στον επαναληπτικό του Τσιρείου.

Η σύνθεση της ομάδας μας: Μ Χριστοφή, Αντρελλής, Τζιούρας, Πίττας Πτακ (90′ Σοφοκλέους) Ιωάννου, Χαραλάμπους Π Χριστοφή, Κενι ,Πεσιροβιτς, Ιωσηφίδης.

red-star3

Η φάση της επίτευξη του γκολ από τον Πτακ στον πρώτο αγώνα

red-star6

Απόλλων –Ερυθρός Αστέρας 0-2 (6/11/1991)

Μέσα σε ένα κατάμεστο Τσίρειο στάδιο το βραδύ της 6ης Νοεμβρίου ο Απόλλωνας είχε ραντεβού με το πιο κρίσιμο παιχνίδι της ιστορίας του. Οι «κυανόλευκοι» ποδοσφαιριστές, θα προσπαθήσουν να ανατρέψουν τα εις βάρους του δεδομένα παίρνοντας το εισιτήριο της πρόκρισης. Οι Γιουγκοσλάβοι γνωρίζοντας πια τι εστί Απόλλων, μπήκαν συντηρητικά κλείνοντας όλους τους χώρους που οδηγούσαν προς την εστία του Λέκοβιτς και έτσι όσο και προσπάθησαν οι ποδοσφαιριστές του Ντιτλμ Φέρνερ, δεν κατάφεραν κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου να απειλήσουν αισθητά τους αντιπάλους τους σημειώνοντας ένα γκολ το οποίο σίγουρα θα άλλαζε άρδην τα δεδομένα. Στην επανάληψη και πιο συγκεκριμένα στο 48′ ο Σαβίσεβιτς δοκίμασε το πόδι του από μια απόσταση τριάντα μέτρων καρφώνοντας την μπάλα στο πλεχτό του Χριστοφή. Το γκολ αυτό έδωσε ουσιαστικά τέλος στα όνειρα των ποδοσφαιριστών για πρόκριση. Το 0-1 έφερε σύγχυση στις τάξεις της ομάδας, με αποτέλεσμα να αποβληθεί ο Πεσίροβιτς δέκα περίπου λεπτά αργότερα. Απ’ κει και περά τα δεδομένα απλοποιήθηκαν για τους πρωταθλητές Ευρώπης, οι οποίοι κατάφεραν να αυξήσουν το δείκτη του σκορ στο 70′ με τον Λούκιτς. Το 0-2 έμελλε να ήταν και το τελικό αποτέλεσμα, ένα αποτέλεσμα που βρήκε ολόκληρο το Τσίρειο στάδιο να καταχειροκροτεί τους ποδοσφαιριστές της ομάδας μας για την υπερπροσπάθεια που πραγματοποίησαν απέναντι στην τελευταία μεγάλη φουρνιά την μεγάλης των Πλάβι σχολής.

Η σύνθεση της ομάδας μας: Μ Χριστοφή, Αντρελλής Γιαγκουδάκης, Ιωάννου, Χαραλάμπους (68’Αθανασίου) Π Χριστοφή, Τσολάκης (58′ Ορφανίδης), Πτακ, Κένι, Πεσιροβιτς, Ιωσηφίδης.

red-star1

red-star-4

To Top