ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Τα δικά της παιδιά, που έγιναν και δικά μας!

Τι κοινό άραγε να έχει η ομάδας μας με την Λέγκια Βαρσοβίας, τον σύλλογο που βρίσκεται στον ίδιο όμιλο μαζί μας για τον θεσμό του Γιουρόπα Λιγκ. Και όμως…υπάρχει!

Δύο ποδοσφαιριστές και ένας προπονητής, που άφησαν το δικό τους στίγμα στην ομάδα μας και πριν κατηφορίσουν προς Λεμεσό μεριά, υπηρετήσαν στην ομάδα των «Στρατιωτικών» όπως αλλιώς λέγεται η Λέγκια!

Το καλοκαίρι του 1988, η διοίκηση Πάμπου Γεωργιάδη, δίνει τα ηνία των αποδυτηρίων στον Γίρζι Ένγκελ, του οποίου τελευταίος του προπονητικός σταθμός, πρώτου αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ομάδας μας ήταν η Λέγκια για μια διετία και με την οποία τερμάτισε στην δεύτερη θέση την ποδοσφαιρική περίοδο 1985-86.

proponites1
Ο Πολωνός τεχνικός μαζί του θα φέρει και δύο συμπατριώτες του. Ποδοσφαιριστές κλάσης γνωστοί σε ολόκληρο το φίλαθλο κοινό της Κύπρου. Ο πρώτος, ονόματι Στέφαν Μαγιέφσκι. Σπουδαίος λίμπερο! Ενδέκατος με την Εθνική Πολωνίας στο Μουντιάλ του 1982 στην Ισπανία, όπου η παρέα του Μπόνιεκ τερμάτισε στην τρίτη θέση ενώ ήταν μέλος της Εθνικής και στο Μουντιάλ του 1986 στο Μεξικό. Προτού φορέσει την «κυανόλευκη» φανέλα, αγωνίστηκε με επιτυχία στο Γερμανικό πρωτάθλημα και στις ομάδες Καϊσερλάουτερν και Αρμίνια. Ωστόσο το ποδοσφαιρικό του όνομα, το «έφτιαξε» με την φανέλα της Λέγκια όπου και αγωνίστηκε από το 1979 μέχρι το 1984 κατακτώντας δύο Κύπελλα Πολωνίας.

magiefski2

Παρέα με τον Μαγιέφσκι θα αφιχθεί άλλος ένας πρώην ποδοσφαιριστής της Λέγκια, ο Κριστόφ Άνταμτσικ. Ο γρήγορος και δυνατός εξτρέμ ήταν συμπαίκτης του Στεφάν για πέντε ολόκληρα χρόνια (1979-1984) στην ομάδα της Βαρσοβίας. Η καριέρα του απογειώθηκε όταν πήρε μετεγγραφή στη Λάρισα που εκείνα τα χρόνια διεθέτε μια σπουδαία ομάδα η οποία κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος το 1985 κερδίζοντας τον ΠΑΟΚ στον τελικό με 4-1!

antamski

antamcik

Αυτή η τριάδα λοιπόν συνδέει ποδοσφαιρικά τον Θρύλο με την Λέγκια! Μια τριάδα που έφερε την ομάδα μας μια ανάσα από τον τίτλο της περιόδου 1988-1989, ωστόσο ο παράγοντας διαιτησία έπαιξε καθοριστικό ρόλο για να μην μπορέσει εκείνη τη σεζόν ο Απολλωνίστας φίλαθλος να γευτεί επιτελούς το νέκταρ μιας μεγάλης επιτυχίας.

 

*Πολύ περισσότερα τόσο για τον Γίρζι Ένγκελ, όσο και για τους δύο ποδοσφαιριστές θα έχουμε σε μεταγενέστερο στάδιο και σε αφιερώματα που ακολουθούν.

To Top