Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Η μεγάλη ανατροπή!

Μετά από 37 χρόνια φαγούρας ήρθε επιτέλους, αυτό που οι χιλιάδες φίλοι της ομάδας μας προσέμεναν υπομονετικά τόσο καιρό και που δεν ήταν άλλο από την κατάκτηση του Πρωταθλήματος!

Αποφασισμένη όσο ποτέ άλλοτε η αρμάδα του στρατηγού Φέρνερ, παρέσερνε τους πάντες στο διάβα της και δίκαια κατέκτησε το τίτλο της περιόδου 1990-1991 δίνοντας της έτσι το δικαίωμα για πρώτη φορά στη ιστορία της να αγωνιστεί στη μεγαλύτερη διασυλλογική διοργάνωση εκείνης της εποχής το Κύπελλο Πρωταθλητριών, το οποίο άρχισε να παίρνει άλλη μορφή και θα μετονομαστεί ένα χρόνο αργότερα στο γνωστό σε όλους πια…Champions League.

kraiova5

kraiova7

Κραϊόβα –Απόλλων 2-0 18/9/91

Με όνειρα χίλια ταξιδέψε στη Ρουμάνια η ομάδα μας για να αντιμετωπίσει την πρωταθλήτρια της χώρας του «Δράκουλα» Κραϊόβα. Και όντως στα αρχικά στάδια της αναμέτρησης έδειξε πως θα κτυπούσε τον αγώνα αφού εκτός του ότι είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων, έχασε και σημαντικές ευκαιρίες με κύριο εκφραστή τον Σουάτ Πεσίροβιτς. Ο Σλοβένος επιθετικός σε δυο περιπτώσεις βρέθηκε φάτσα με το γκολ όμως δεν κατάφερε να μετουσιώσει τις προϋποθέσεις σε επίτευξη τέρματος. Και επειδή η μπάλα ως συνήθως τιμωρεί, στο 22′ οι Ρουμάνοι κέρδισαν πέναλτι, με τον Ποπέσκου να ευστοχεί από τα ένδεκα βήματα δίνοντας το προβάδισμα στη ομάδα του. Όσο και αν προσπάθησαν οι ποδοσφαιριστές μας, το 1-0 ήταν το τελικό σκορ του πρώτου ημιχρόνου, αφού και πάλι ο Πεσίροβιτς δεν μπόρεσε σε μια ξεκάθαρη ευκαιρία να σκοράρει.

Στη επανάληψη η Κραϊόβα, μπήκε πολύ δυνατά και έχοντας την ψυχολογία με το μέρος της πίεσε την εστία του Χριστοφή καταφέρνοντας μάλιστα στο 68′ να διπλασιάσει τα τέρματα της με τον Αγκάλιου. Αποσυντονισμένη πλέον η ομάδα μας οπισθοχώρησε ακόμη περισσότερο, δίνοντας στους Ρουμάνους την ευκαιρία να δημιουργήσουν και άλλες προϋποθέσεις για γκολ χωρίς όμως να καταφέρουν να σκοράρουν και άλλο γκολ που θα έσβηνε τα όνειρα των «κυανόλευκων» ποδοσφαιριστών για πρόκριση από το πρώτο κιόλας παιχνίδι. Το 2-0 παράμενε μέχρι τέλους, κάνοντας το έργο της ομάδας πολύ δύσκολο στο επαναληπτικό του Τσρείου σταδίου.

Η σύνθεση της ομάδας μας: Χριστοφή, Αντρελλής Γιαγκουδάκης, Πίττας (83′ Σοφοκλέους) Ιωάννου Χαραλάμπους Χριστοφή, Πτακ,Κενι ,Πεσιροβιτς, Ιωσηφίδης.

kraiova2

kraiova3

Απόλλων – Κραϊόβα 3-0 2/10/1991

Μια απ’ τις πιο λαμπρές σελίδες του Κυπριακού ποδοσφαίρου έγραψε το εκείνο απόγευμα του Οκτωβρίου, η ομάδα μας στο Τσίρειο στάδιο αφού κατάφερε να ανατρέψει τα εις βάρος της δεδομένα, που δημιουργήθηκαν στο πρώτο παιχνίδι παίρνοντας μια πανηγυρική πρόκριση στο επόμενο προκριματικό γύρο της διοργάνωσης.

Μετά από μια έξοχη εμφάνιση οι «κυανόλευκοι» ποδοσφαιριστές, κέρδισαν με 3-0 τη πρωταθλήτρια Ρουμανίας σκορπώντας άκρατο ενθουσιασμό στις χιλιάδες φίλιος της ομάδας που βρέθηκαν το Τσίρειο στάδιο. Η αρμάδα του Φέρνερ ξεκίνησε πολύ επιθετικά και κατάφερε μόλις στο 8′ να ανοίξει το σκορ έπειτα από εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Ευγενίου Πτάκ, χάνοντας στη συνεχεία σωρεία ευκαιριών για να φέρει από πολύ νωρίς στα ίσα το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα. Μπορεί το πρώτο ημίχρονο να τέλειωσε με 1-0 όμως στην επανάληψη οι ποδοσφαιριστές μας, πιο αποφασισμένοι και πεισμωμένοι κατάφεραν να πετύχουν και δεύτερο γκολ στο 56′ λεπτό με τον Σουάτ Πεσίροβιτς. Ο δρόμος για την πρόκριση είχε ανοίξει για τα καλά. Έστω και αν οι Ρουμάνοι έχασαν μια μεγάλη εύκαιρα στο 74′, ο Απόλλωνας ήταν η ομάδα που επιτιθόταν κατά κύματα και στο 79ο’ το Τσίρειο στάδιο πήρε «φωτιά» αφού με κεφάλια ο Πεσιροβιτς σημείωσε το 3-0. Όσο και αν προσπάθησε η Κραϊόβα, το συγκεκριμένο σκορ παράμεινε μέχρι τέλος και έτσι η Απολλωνάρα, έπαιρνε μια μεγαλειώδη νίκη-πρόκριση για του «16» της Ευρώπης. Επόμενος αντίπαλος ο Ερυθρός Αστέρας του Βελιγραδίου, που τη χρονιά προηγουμένως είχε κατακτήσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών…

Η σύνθεση της ομάδας μας: Χριστοφή, Αντρελλής Γιαγκουδάκης, Πίττας, Ιωάννου Χαραλάμπους Χριστοφή, Πτακ, Κενι, Πεσίροβιτς, Τσολάκης (72’Ιωσηφίδης).

kraiova1

Το γκολ του Σουάτ Πεσίροβτις στο 79′, που έδωσε την σπουδαία πρόκριση στην ομάδα μας!

To Top