Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Το πρώτο σημάδι!

saragoza1

Την ποδοσφαιρική περίοδο 1988-89 η ομάδα μας βρέθηκε όσο ποτέ άλλοτε κοντά στη κατάκτηση του πρώτου τίτλου πρωταθλήματος στη ιστορία της ωστόσο λίγο η απειρία, αλλά και ο παράγοντας διαιτησία έπαιξε καθοριστικό ρόλο για να μην μπορέσει εκείνη τη σεζόν ο Απολλωνίστας φίλαθλος να γευτεί επιτελούς το νέκταρ μιας μεγάλης επιτυχίας.

Μοναδικό κέρδος η έξοδος στην Ευρώπη και στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ όπου τέθηκε αντίπαλος στο πρώτο γύρο της διοργάνωσης με την ανερχόμενη τότε δύναμη του Ισπανικού ποδοσφαίρου Ρεάλ Σαραγόσα. Παρά το αποκλεισμό, η Απολλωνάρα έδειξε ότι βρισκόταν στον σωστό δρόμο και δεν θα αργούσε να κάνει την Ευρώπη να παραμιλάει. Ήταν το πρώτο «κυανόλευκο» σημάδι!

saragosa5

saragosa4

Απόλλων-Ρεάλ Σαραγόσα 0-3 14/9/1989

Μεγάλη εμφάνιση πραγματοποίησε η ομάδα μας κόντρα στους Ισπανούς όμως κατάφερε να χάσει και μάλιστα με το βαρύ σκορ 0-3! Και πράγματι οι ποδοσφαιριστές του Βλαντισλάβ Ένγκελ απώλεσαν τεράστιες και κραυγαλέες ευκαιρίες την ιδία ώρα που η ομάδα της Σαραγόσας εκμεταλλευόταν στο ακέραιο τις λιγοστές προϋποθέσεις για γκολ μπροστά από την εστία του Θράσου Κονιώτη. Πολύ δυνατά μπήκε η ομάδα μας στο αγώνα καταφέρνοντας να προκαλέσει τον πανικό στην Ισπανική άμυνα, που απέκρουε συνεχώς τις επιθέσεις των «κυανόλευκων» ποδοσφαιριστών οι οποίοι ωστόσο ήταν αρκετά άστοχοι στη τελική τους προσπάθεια. Η Ρεάλ κατέφερε να κάνει μόνο δυο επιθέσεις στο πρώτο ημίχρονο και στη δεύτερη να κερδίσει πέναλτι που το μετέτρεψε σε γκολ ο Χουάνιτο στο 44′. Το ίδιο τέμπο συνεχίστηκε και στην επανάληψη με τους ποδοσφαιριστές μας να επιτίθενται κατά κύματα και οι Ρεάλ να αμύνεται μέχρι το τελευταίο εικοσάλεπτο όπου οι Ισπανοί εκμεταλλευόμενοι την ρέντα τους κατάφεραν να «σκοτώσουν» το παιχνίδι με ακόμη δυο γκολ με τον Παρντέζα στο 73′ και Αλφάρο στο 84′. Καταλυτικό ρόλο στη έκβαση του αποτελέσματος έπαιξε και ο Βούλγαρος διαιτητής Κόλεφ, ο οποίος ήταν προκλητικός προς τους ποδοσφαιριστές μας που δίκαια διαμαρτυρούνταν για δύο πέναλτι, που δεν καταλόγισε ποτέ. Το τελικό σκορ που δεν αντικατόπτριζε καθόλου την πραγματικότητα σκόρπισε την απογοήτευση στους φίλους της ομάδας όμως κατά βάθος άρχισαν να πιστεύουν για τα καλά πως πράγματι «κτιζόταν» ένας Απόλλωνας που ήταν θέμα χρόνου να διαπρέψει και να κατακτήσει τίτλους και διακρίσεις.

Η σύνθεση της ομάδας: Κονιώτης, Αντρελλής, Χαραλάμπους, Πίττας, Ιωάννου, Χριστοφή, Γιαγκουδάκης, Τσολάκης (73′ Αθανασίου), Ιωσηφίδης (88′ Ορφανίδης), Πτακ, Γ Ιωάννου, Άνταμτσικ.

sararoza3

saragoza1

Ρεάλ Σαραγόσα –Απόλλων 1-1 26/9/1989

Ότι δεν μπόρεσε να πετύχει στο πρώτο παιχνίδι το κατάφερε στον επαναληπτικό η ομάδας δείχνοντας για άλλη μια φορά πως δεν είχε τίποτα να ζηλέψει απ’ τους Ισπανούς της Σαραγόσα. Παλικαριά οι «κυανόλευκοι» ποδοσφαιριστές όχι μόνο κοίταξαν στα μάτια τους αντίπαλους τους αλλά λίγο έλειψε να φύγουν και από το «Λα Ρομάρέντα» με μια ιστορική νίκη αν η τύχη δεν τους γυρνούσε και πάλι την πλάτη και το γκολ που πέτυχε ο Πάμπος Πίττας στο 37′ δεν ισοφαριζόταν ακριβώς στην εκπνοή από τον Παρντέζα. Οι ποδοσφαιριστές μας, μπήκαν αποφασισμένοι μέσα στο αγωνιστικό χώρο και έδειξαν με το καλημέρα έτοιμοι να πάρουν την ρεβάνς για την άδικη ήττα του πρώτου αγώνα. Πίεσαν και κατάφεραν μετά από ανατροπή του Ιωάννου απ’ τον Σιλαβέρτ (τον γνωστό Παραγουανό πορτιέρο) να κερδίσουν πέναλτι όπου μετουσίωσε σε γκολ ο Πίττας. Οι Ισπανοί προσπάθησαν να αντιδράσουν βρήκαν κάποιες καλές ευκαιρίες όμως η ομάδα μας ήταν πιο επικίνδυνη ειδικά στις αντεπιθέσεις. Δεκαπέντε λεπτά πριν το τέλος του αγώνα ο ρεφερί της αναμέτρησης καταλόγισε πέναλτι υπέρ της Ρεάλ όμως ο Χουανίτο σημάδεψε το δοκάρι. Απ’ εκείνο το σημείο και μετέπειτα ο Απόλλωνας ήταν η ομάδα που έχασε σπουδαίες ευκαιρίες να εδραίωση την νίκη της όμως και πάλι η ατυχία της γύρισε την πλάτη αφού ακριβώς στο 90ο λεπτό οι γηπεδούχοι βρήκαν το τρόπο να ισοφαρίσουν! Πάντως πολλές Ισπανικές εφημερίδες την επόμενή του αγώνα έγραφαν διθυραμβικά σχόλια για την ομάδα μας ενώ μάλιστα μερικές εξ αυτών θεώρησαν την πρόκριση της Ρεάλ ως άδικη αφού κατά γενική ομολογία ο Απόλλωνας παρουσίασε καλύτερο σύνολο και στα δυο παιχνίδια.

Η σύνθεση της ομάδας: Χριστοφή, Αντρελλής, Χαραλάμπους, Πίττας, Ιωάννου, Χριστοφή, Γιαγκουδάκης, Ρίζος (60′ Τσολάκης) Ιωσηφίδης, Πτακ, Γ Ιωάννου, Άνταμτσικ.

saragosa6

 

 {loadposition belowcontent}

To Top