Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Διασυρμός εκτός, ισοπαλία εντός!(video)

Την ποδοσφαιρική περίοδο 1883-84 η ομάδα μας, έφτασε πολύ κοντά στη κατάκτηση του πρώτου της πρωταθλήματος, εντούτοις δεν τα κατάφερε, τερματίζοντας τελικά στη δεύτερη θέση του ποδοσφαιρικού μαραθωνίου πίσω από την Ομόνοια.

Η ομάδα της Λευκωσίας, δείχνοντας τις τελευταίες αγωνιστικές περισσότερη εμπειρία μπόρεσε να κόψει πρώτη το νήμα. Κέρδος για εμάς η εξασφάλιση της θέσης που οδηγούσε στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Έτσι για πρώτη φορά στη ιστορία της η ομάδα μας, θα συμμετείχε στο συγκεκριμένο θεσμό με την κληρωτίδα να την βγάζει αντιμέτωπη απέναντι σε μια Τσεχοσλοβακική ομάδα ονόματι Μποέμιανς.

europi4

TSEXIA1

Μποέμιανς –Απόλλων 6-1 19/9/1984

 

Η ομάδα μας θα ταξιδέψει στη Πράγα έχοντας μια κρυφή ελπίδα, για να αποσπάσει ένα επιθυμητό αποτέλεσμα, που θα του έδινε την ευκαιρία στο επαναληπτικό του Τσιρείου να διεκδικήσει την πρόκριση στο επόμενο γύρο της διοργάνωσης. Και πράγματι οι ποδοσφαιριστές του Άλαν Ντίξ, θα μπουν εντυπωσιακά στο παιχνίδι κερδίζοντας πέναλτι στο 18ο λεπτό σε ανατροπή του Εφραίμ. Ωστόσο ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής θα αναλάβει την εκτέλεση του θα αστοχήσει κάτι που επηρέασε αρνητικά την ομάδα στη συνέχεια. Έτσι οι Τσεχοσλοβάκοι, επωφελούμενοι την απειρία της ομάδας αλλά και την πτώση της ψυχολογία των ποδοσφαιριστών μας θα καταφέρουν να σημειώσουν τρία γκολ πριν από την λήξη του πρώτου ημιχρόνου.

Το ίδιο σκηνικό συνεχίστηκε και στις αρχές της επανάληψης με τους γηπεδούχους να σημειώνουν ακόμη δυο γκολ εξασφαλίζοντας ουσιαστικά την πρόκριση από το πρώτο παιχνίδι. Το μόνο, που καταφέραμε ήταν να μειώσουμε στο σκορ με τον Ρος Τζένγκινς πρώτου οι Τσεχοσλοβάκοι διαμορφώσουν το τελικό 6-1.

Η σύνθεση της ομάδας μας: Λαμπρού, Πιερής (63’Ερμογένους) Ζίττης, Αντρελλής, Σταύρος, Γιαγκουδάκης, Τζένγκινς, Ιωάννου Κισσονέργης (59’Αγάς) Εφραίμ, Κένυ.

TSEXIA2

Απόλλωνας – Μποέμιανς 2-2 3/10/1984

Μπορεί μετά και το βαρύ 6-1 του πρώτου αγώνα ο επαναληπτικός να θεωρείτο τυπικής διαδικασίας όμως οι ποδοσφαιριστές μας ήθελαν να αποδείξουν πως δεν τους άξιζε τέτοια τύχη μέσα στη Πράγα και έτσι έδωσαν το καλύτερο τους εαυτό αποσπώντας τιμητική ισοπαλία με 2-2. Οι Τσεχοσλοβάκοι ξεκίνησαν τον αγώνα από εκεί που είχαν σταματήσει πριν από δεκαπέντε βράδια και μόλις το 4′ κατάφεραν να προηγηθούν ενώ είχαν τη πρωτοβουλία των κινήσεων καθόλη τη διάρκεια του α’ ημιχρόνου. Στις αρχές της επανάληψης η ομάδα μας προσπάθησε να αντιδράσει όμως και πάλι ήταν οι φιλοξενούμενοι, που βρήκαν το δρόμο προς τα δίκτυα αυξάνοντας το σκορ σε 0-2. Και εκεί που οι περισσότεροι φίλαθλοι, πίστεψαν πως και οι ποδοσφαιριστές μας θα γνώριζαν εκ νέου τη συντριβή, άρχισε η αντεπίθεση διαρκείας που τελικά απέφερε καρπούς. Στο 73′ ο Κένυ μείωσε σε 1-2 ενώ δέκα λεπτά αργότερα με κεφαλιά του Σταύρου φέραμε το παιγνίδι στα ίσα. Στο διάστημα ,που είχε απομείνει πριν από τελικό σφύριγμα της λήξης η ομάδα μας έχασε κραυγαλέες ευκαιρίες να πάρει ακόμη και τη νίκη όμως απ’ την μια η ατυχία και απ’ την άλλη η αστοχία δεν την άφησαν να πανηγυρίσει τη πρώτη της νίκη στα Ευρωπαϊκά σαλόνια.

Η σύνθεση της ομαδας μας: Μιλτιάδους, Πιερής, Γιαγκουδάκης Ζίττης, Αντρελλής, Σταύρος ,Γιαγκουδάκης ΙΙ, Εφραίμ ,Κένυ, Ιωάννου, Τζένγκινς, Κισσονέργης (60′ Αγάς).

tsexia3

 

To Top